Khamis, 23 Oktober 2008

Penghujung Syawal


Dah hampir sebulan beraya sakan, tapi aku masih tak abes2 lagi raya ke rumah sedara-mara; pakcik-makcik-sepupu-sepapat.. Maklumla, time nk pegi beraya cuma weekend je, hari2 biasa mmg x sempat sbb rumah2 dorang tu 'dekat-dekat' belaka... Tapi akan aku abeskan gak beraya walaupun bukan bulan raya lagi...

Seperti biasa, time2 bulan syawal ni, masyarakat setempat tak kira la taman perumahan ke, kampung ke.. akan mengadakan marhaban dari rumah ke rumah.. Rumah aku blom lagi sbb aku mmg x duduk sana lagi hari2.. Tapi, ni cerita kt umah mak aku kt kempas tu.. 3 hari sebelum tu, dpt la surat layang dari ajk masjid ttg xtvt marhaban ni, tahun lepas, turn rumah mak aku paling last.. tapi kali ni, rumah pertama mlm jumaat.. huhu.. mcm2 menu mak/bapak aku pk.. last2.. nk senang, bapak aku bitau mak aku, suh buat mee rebus je laa.. senang n simple..

So, pd hari tu, ramai gak la yg datang, maklumla, mlm jumaat, ramai yg turun ke surau sbb ade bacaan yasin skali.. aku tgk tetamu yg dtg, lebih 50 org... uis..ramai nih.. cukup ke tak juadah tuu... aku la yg sibuk time tu, cek itu ini.. air, kuah.. dll..

Selesai majlis, tanya mak aku.. bape ramai agak2? Mak aku ckp.. ade dekat 80 org kott.. ok la tu, makanan pun xde lebih yg banyak..so x byk la yg masuk tong itam kali nie.. lega laa...

Aku plak, dah nk abes syawal ni, x penah plak join team marhaban ni, mmg ade nk join mcm tahun lepas, tp kali ni x sempat plak.. maybe tahun depan aku join kot...

1 ulasan:

Mazrul berkata...

Lama nak manghabiskan marhaban...tapi bab makan bess